fbpx
Miehikkälän kunta

Ajatuksia koronasta ja elämästä

Kun julkaisin 18.3. blogikirjoituksen koronaan liittyen, ei minulla ollut vielä täyttä käsitystä siitä mitä tulevat viikot toisivat tullessaan. Työpäiväni ovat täyttyneet lukuisista Skype-, Teams- ja puhelinkeskusteluista. Keskustelujen aiheet ovat lähes kokonaan pyörineet koronaan liittyvissä suunnitelmissa ja toimenpiteissä. Koronan aiheuttamat vaikutukset suomalaiselle yhteiskunnalle alkavat vähitellen näkymään ja esim. talousvaikutukset lasketaan jo miljardeissa. Mediassa on käyty keskustelua ja pohdiskelua siitä, että onko Suomessa valittu oikea kriisinhoitolinja verrattuna esim. Ruotsin lähestymistapaan. Mielestäni keskustelu on täysin turhaa, jos vaakakupeissa ovat raha ja ihmiselämät. Kuten jo aikaisemmassa kirjoituksessani totesin niin kriisiä ja valittuja toimia tullaan tutkimaan vielä pitkään, mutta nyt kriisin aikana siihen ei ole tarvetta. Valtionjohto tekee kriisin kannalta tarvittavia linjauksia, jotka perustuvat asiantuntijoiden suosituksiin ja tilannekuvaan. He eivät hyödy mitään ”besserwisseröinnistä” tai julkisesta arvostelusta. Se ei helpota heidän työtään tai jaksamistaan.

Uudenmaan maakunnan eristys purettiin viime viikon keskiviikkona. Eristyksen purkaminen on herättänyt paljon ihmetystä ja aiheellista huolta siitä, että miten muiden maakuntien tautitilanteen nyt käy. Samaan hengenvetoon, kun eristyksen purusta ilmoitettiin, todettiin kuitenkin, että nyt on kaikkien syytä pysyä kotona eikä ”nyt ole oikea aika lähteä mökeille”. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan joko kantaa vastuunsa tautitilanteen hillitsemisessä tai olla osa meidän yhteistä ongelmaa toimimalla annettujen ohjeistusten vastaisesti. Myös Kymsote on vedonnut omaehtoisten rajoitusten noudattamisen puolesta.

Millä tasolla on minun henkinen kriisinkestokykyni? Entä sinun? Omalta kohdaltani on todettava, että sopeutumista koronan aiheuttamiin rajoituksiin on helpottanut se, että kävin viime vuonna  läpi aivoverenvuodon ja siitä toipumisen. Se oli minulle suuri kriisi. Kriisiä lievensi se, kun opin ottamaan päivän kerrallaan ja kiinnitin huomiota myönteisiin ajatuksiin. Koronakriisissäkin on hyvä ruokkia myönteisiä ajatuksia, ei anneta pessimismin tai negatiivisten ajatusten voittaa.

Pysykäämme terveinä ja pitäkäämme huolta toisistamme,

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja