Miehikkälän kunta

Hauhia

Hauhian kylä sijaitsee Saivikkalan kupeessa. Talvisaikaan elämä kylässä kulkee verkkaiseen tahtiin, mutta kun kevät koittaa ja kesäasukkaat saapuvat lomanviettopaikoilleen elämä vilkastuu ja asukasmäärä tuplaantuu.

Karjatiloja Hauhialla on ollut parhaimmillaan 33, mutta tällä hetkellä lehmiä löytyy vain yhdeltä tilalta.

Idyllinen Hauhian mylly

Hauhian myllyrakennus on vuodelta 1882 ja sijaitsee Vaalimaanjoen Hauhiankoskessa. Perimätiedon mukaan jo 1800-luvun alkupuolella koskessa on ollut jonkinlainen alkeellinen vesilaitos, ns. härkinmylly. Joulukuussa 1881 valmistuneen myllyn perustivat puuseppä Petter Lundgren sekä talonpojat Emmanuel Hauhia ja Erkki Hauhia. Elokuussa 1885 myllyn osti Sylvester Mankki, joka oli ahkera ja kunnioitettu mylläri. Hänen toimiessaan myllärinä myllyssä jauhettiin paljon. Virolahdelta, Pihlajan kylästä saakka kävi myllymiehiä, koska muilla myllyillä oli pulaa vedestä. Hauhian myllyllä tätä ongelmaa ei ollut. Mylläri pystyi säätelemään veden joen yläjuoksuun virtaavien lampien ja järvien suille asettamiensa patolaitteiden avulla. 1920-luvulla myllyn yhteyteen rakennettiin saha ja myöhemmin sähkögeneraattori. Näin saatiin sähköä kylän tarpeisiin. Mylly oli myös kuuluisa lestyjauhoistaan, joita käytettiin nykyisen vehnäjauhon sijasta.

Myllyn ympäristössä on useita ihmis- ja eläinhahmoisia patsaita, jotka tien toisella puolella asunut Sylvi Hauhia on muovannut käsin joesta nostamastaan savesta.

(Lähde:Kylien kertomaa; Miehikkälän kyläkirja)