Varhaiskasvatus

Miehikkälän varhaiskasvatus palvelee alueen lapsiperheitä.

Toiminnasta vastaa päiväkodin johtaja

Kati Lavonen
Puh. 040 1992 044
etunimi.sukunimi@virolahti.fi

Miehikkälän kunnantalo
Keskustie 4A
49700 Miehikkälä

Miehikkälän varhaiskasvatussuunnitelmasta voit lukea täältä myöhemmin syksyllä.

Varhaiskasvatukseen hakeminen

Varhaiskasvatukseen hakeminen

Varhaiskasvatuksen palveluihin hakeudutaan syksystä 2024 täyttämällä varhaiskasvatushakemus sähköisesti.

Uusia hakemuksia päiväkoteihin otetaan vastaan jatkuvasti. Hakemus tulee jättää viimeistään neljä kuukautta ennen tarvetta. Jos varhaiskasvatuksen tarve ei ole ennakoitavissa äkillisen työnsaannin tai koulutuksen aloittamisen takia, tulee hoitopaikkaa hakea viimeistään kaksi viikkoa ennen varhaiskasvatuksen tarvetta.

Esiopetukseen ilmoittautuminen

Esiopetuksen palveluihin hakeudutaan täyttämällä sähköinen varhaiskasvatushakemus.

Kuusivuotiaiden maksutonta esiopetusta järjestetään Miehikkälän esikoulussa joka sijaitsee kirkonkylän koululla. Esiopetusta annetaan viitenä päivänä viikossa, neljä tuntia päivässä. Ilmoittautumisaika on yleensä reilu viikko maaliskuussa.

Lisätiedot ja mahdolliset ongelmatilanteet:

Toimistosihteeri
Sari Paananen
puh. 040 199 2148
sari.paananen(a)miehikkala.fi

tai

Miehikkälän päiväkodin johtaja
Kati Lavonen
puh. 040 1992 044
kati.lavonen(a)miehikkala.fi

Miehikkälän esiopetuksen toiminta-ajatus:

Esiopetuksessa kaiken toiminnan keskiössä on lapsi. Esiopetus on perusta elinikäiselle oppimiselle ja osa oppimisen polkua: varhaiskasvatus – esiopetus – perusopetus. Esiopetuksen toiminta-ajatuksena on elämän kunnioitus: itsensä ja toisten sekä ympäristön kunnioittaminen. Kannustamme lasta saavuttamaan tietoja ja taitoja, jotka edistävät hänen kehitystään ja myönteistä suhtautumista omaan oppimiseen. Oppimisen ilon avulla vahvistamme itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa sekä harjoittelemme erilaisten ihmisten kohtaamista.
Vertaisryhmän merkitys oppimisessa on tärkeä ja leikin kautta oppiminen keskeistä. Kasvatus, opetus ja kehityksen tukeminen tapahtuu kehityksellisesti ja yksilöllisesti sopivassa toiminta- ja oppimisympäristössä. Tiivis yhteistyö kodin, esiopetuksen ja koulun välillä on onnistuneen esiopetuksen edellytys.

Esiopetus on tavoitteellista toimintaa, jossa opetusta ja kasvatusta ohjaavat opetussuunnitelmat sekä kaikille lapsille laadittavat yksilölliset lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmat. Lapsen henkilökohtaisesta suunnitelmasta käy ilmi lapsen kehittymiselle ja oppimiselle laaditut yksilölliset tavoitteet ja tarpeet. Lähtökohtana on, että lasten mielipiteitä opetukseen ja kasvatukseen liittyvissä asioissa kuunnellaan ja heidän identiteettinsä kehittymistä tuetaan.

Miehikkälän esiopetuksen opetussuunnitelmaan voi tutustua esiopetusryhmissä tai tästä linkistä myöhemmin syksyllä 2024.

Tiedote vanhemmille varhaiskasvatuksen alkaessa

Varhaiskasvatuksen alkaminen
Varhaiskasvatuksen aloittaminen on uusi tilanne niin lapselle kuin vanhemmillekin. Varhaiskasvatuksen aloittamiseen ja hoitopaikkaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman hyvin niin lapsen, perheen kuin hoitopaikankin kannalta. Samalla perheet ja henkilökunta oppivat tuntemaan toisensa. Varhaiskasvatuksen alettua voit rohkeasti kysyä lapsen päivän sujumisesta henkilökunnalta.

Vaatetus
Lapselle tulee olla vuodenajan ja sään mukainen sisä- ja ulkovaatetus, esimerkiksi kuravaatteet ja kumisaappaat. Repussa on hyvä olla yksi varavaatekerta. Vanhemmat huolehtivat lasten vaatehuollosta. Kuravaatteet voi esimerkiksi huuhdella iltapäivisin päiväkodin eteisessä ja ripustaa kuivumaan seuraavaa päivää varten. Kerran viikossa esim. perjantaisin se on hyvä viedä kotiin pestäväksi. Kaikki lasten vaatteet ja tavarat on syytä nimikoida. Vanhemmat toimittavat varhaiskasvatukseen vaipat ja tutit.

Unilelut
Lapsi voi halutessaan ottaa päiväkotiin mukaan unikaverin. Toivomme, että unikaveri voisi asua päiväkodilla ja pääsisi välillä kotiin pesulle. Unikaveriinkin on hyvä kirjoittaa lapsen nimi.

Ruokailut
Varhaiskasvatuksessa tarjotaan lapselle päivähoidon aikana ateriat. Pyrimme tutustumaan erilaisiin ruokiin ja maistamaan kaikkea. Lapsen allergioista ja erityisruokavaliosta tulee ilmoittaa varhaiskasvatuspaikan henkilökunnalle sekä toimittaa esim. neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lausunto lapsen erityisruokavaliosta varhaiskasvatuspaikkaan.

Sairastaminen
Sairas ja toipilas lapsi hoidetaan kotona. Lapsen sairastamisesta tulee ilmoittaa hoitopaikkaan. Lapsen sairastuessa kesken hoitopäivän ilmoitamme vanhemmille.

Lapsen hakeminen ja tuominen
Vanhemmat tuovat ja hakevat lapsensa varhaiskasvatuksesta. Varmista aina, että joku henkilökuntaan kuuluvasta tietää lapsen tulleen hoitoon tai lähteneen kotiin.

Varhaiskasvatusaikojen ilmoittaminen
Lapsen varhaiskasvatusaika ilmoitetaan kirjallisesti varhaiskasvatusryhmään. Jos ajat vaihtelevat, ilmoittakaa ajat perjantaina klo 10 mennessä ei seuraavalle vaan sitä seuraavalle viikolle.  Vuorohoidossa olevien lasten vanhempien tulee ilmoittaa oma työaikansa lapsen varhaiskasvatusaikojen yhteydessä. Jos lapsen varhaiskasvatusaika pysyy samana, riittää, että se on kerran ilmoitettu kirjallisesti ryhmään.

 

Miehikkälän päiväkodit

Toiminnasta vastaa päiväkodin johtaja
Kati Lavonen
puh. 040 1992 044
etunimi.sukunimi@miehikkala.fi

Leppäkertun päiväkotiryhmä

Leppäkerttu sijaitsee kirkonkylän koulun välittömässä läheisyydessä. Osoite on Yhdyspolku 3. Ryhmän lapset ovat iältään 1-5 –vuotiaita. Varhaiskasvatusta tarvitsevien esiopetuksen lapsien esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus toimii esiopetusryhmän tiloissa koulukeskuksen yhteydessä.

Leppäkerttu tarjoaa lapsille kasvatuksellisesti laadukkaan ja turvallisen varhaiskasvatuspaikan. Kasvatus, opetus ja kehityksen tukeminen, sekä leikin ja levon vuorottelu tapahtuvat yksilöllisesti sopivassa kasvu-, toiminta- ja oppimisympäristössä. Tiivis yhteistyö kodin ja päiväkodin välillä on toiminnan tärkein edellytys.

Leppäkertun sijainti kirkonkylällä antaa hyvät mahdollisuudet osallistua erilaisiin kunnan tapahtumiin ja yhteistyön tekemiseen esimerkiksi vanhusten palvelujen kanssa. Toisaalta metsääkin löytyy lyhyen kävelymatkan päästä.

Yhdyspolku 3
49700 Miehikkälä
Puh. 0400 346 543
pkleppakerttu(at)miehikkala.fi

Pitkäkosken päiväkotiryhmä, Kalliokosken päiväkoti

Pitkäkosken päiväkotiryhmä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla osoitteessa Kalliokoskentie 58, 49750 Kalliokoski.

Yhteystiedot:

pkkalliokoski (a) miehikkala.fi
Oravat (3-5 v.): 0400 595 052
Puput (alle 3v.): 040 1992 311

Päiväkodissa on kaksi lapsiryhmää; toinen on pienten ryhmä (alle 3v) ja toinen isompien (3-6v).

Pitkäkoskella kasvatetaan ja tuetaan lasta ryhmässä, yksilön tarpeet huomioiden ja lasten sekä vanhempien toiveita toteuttaen. Lapsille annettava vastuu, turvalliset rajat ja rakkaus tukevat lapsen itsetuntemuksen tervettä kehitystä. Tavoitteena on, että lapsista kasvaa yhteistyökykyisiä, rehellisiä ja iloisia ihmisiä.

Ympäristö on Pitkäkoskella vaihteleva ja monimuotoinen. Läheinen metsä antavat runsaat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.

 

Varhaiskasvatusmaksun perusteet

Varhaiskasvatuksen maksu perustuu perheen kokoon ja tuloihin. Sopimus lapsen varhaiskasvatuksen tarpeesta vaikuttaa myös maksun suuruuteen. Selvitys tuloista annetaan varhaiskasvatuksen alkaessa.

Miehikkälän varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.8.2018 alkaen ( linkki myöhemmin syksyllä 2024 )

 

Tilapäinen varhaiskasvatus

Tilapäistä varhaiskasvatusta haetaan edelleen paperilomakkeella viimeistään tarvetta edeltävänä päivänä päiväkodista tai varhaiskasvatustoimistosta.

Tilapäistä varhaiskasvatusta tarjotaan, mikäli ryhmässä on kyseisellä hetkellä tilaa.

Tilapäistä varhaiskasvatusta voi saada 1-5 päivää kuukaudessa ja sitä haetaan päiväkodista tai varhaiskasvatustoimistosta saatavalla erillisellä hakemuksella viimeistään tarvetta edeltävänä päivänä. Voit tulostaa hakemuksen myös tästä myöhemmin syksyllä 2024

Tilapäinen varhaiskasvatus ei vaikuta lasten kotihoidon tuen saamiseen.

Kokopäiväisen (yli 5 h) hinta on 20 euroa / päivä.
Osapäiväisen (alle 5 h) hinta on 12 euroa / päivä

 

Kotihoidon tuki

Vanhemmat voivat valita kunnallisen varhaiskasvatuksen sijaan lasten kotihoidon tuen tai yksityisen hoidon tuen.

Lasten kotihoidon tuella tarkoitetaan alle kouluikäisen lapsen vanhemmille vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen maksettavaa taloudellista tukea. Tuki on vanhemmille veronalaista tuloa. Sen saamisen edellytyksenä on, että perheessä on alle kolmevuotias lapsi, joka ei ole kunnallisessa osa- tai kokopäivähoidossa. Kotihoidon tukea maksetaan myös saman perheen muista alle kouluikäisistä lapsista, jotka hoidetaan samalla tavalla. Tuki voidaan myöntää vanhempainrahakauden päätyttyä ja sitä maksetaan, kunnes nuorin perheen lapsista täyttää kolme vuotta tai siirtyy kunnalliseen päivähoitoon tai perhe valitsee yksityisen hoidon tuen.

Jos lapsi aloittaa kunnallisen varhaiskasvatuksen, perhe ei voi saada tästä lapsesta kotihoidon tukea eikä yksityisen hoidon tukea. Kotihoidon tukea voidaan kuitenkin maksaa, jos lapsi on osapäiväisessä kunnan järjestämässä esiopetuksessa tai jos lapsi aloittaa koulunkäynnin vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista. Tietoa tuen määrästä ja tulorajoista saa Kelan internetsivuilta.

 

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan tallennetaan varhaiskasvatuksessa olevien lasten tietoja

Varhaiskasvatuksen tietovaranto (Varda) on uusi, 1.1.2019 käyttöönotettava kansallinen tietovaranto, joka sisältää tietoja varhaiskasvatustoimijoista, varhaiskasvatuksen toimipaikoista, varhaiskasvatuksessa olevista lapsista, lasten huoltajista ja varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Varhaiskasvatuksen tietovarannosta säädetään varhaiskasvatuslaissa. Tietovarannon pohjalta mm. edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus.

Varhaiskasvatuslain mukaan kunnalla ja kuntayhtymällä on velvollisuus tallentaa tiedot varhaiskasvatuksen järjestäjästä ja toimipaikoista sekä lasten tiedot Vardaan 1.1.2019 lähtien. Tallennettavat tiedot sisältävät henkilötietoja varhaiskasvatuksessa olevista lapsista. Vardaan tallennettavat henkilötiedot lapsesta ovat:
• nimi, henkilötunnus, äidinkieli, kotikunta ja yhteystiedot
• toimipaikka, jossa lapsi on varhaiskasvatuksessa
• hakemuksen toimittamispäivämäärä
• päätöksen tai sopimuksen alkamis- ja päättymispäivämäärä
• varhaiskasvatusoikeuden tuntimääräinen laajuus ja sen käyttöön liittyvät tiedot
• tieto varhaiskasvatuksen järjestämisestä vuorohoitona
• varhaiskasvatuksen järjestämismuoto

Lisäksi Opetushallituksen ylläpitämän oppijanumerorekisterin kautta Vardaan yhdistetään seuraavat rekisteröidyn henkilötiedot:
• nimi, oppijanumero ja henkilötunnus tai muu vastaava yksilöintitieto, kansalaisuus, sukupuoli, äidinkieli ja tarpeelliset yhteystiedot.

Kuntamme siirtää operatiivisesta varhaiskasvatuksen tietojärjestelmä Efficasta tiedot Vardaan järjestelmäintegraation avulla 15.4.2019 lähtien.

Henkilöstöstä ja huoltajista tietoja tallennetaan Vardaan 1.9.2019 lähtien.

Lisätiedot:

Varhaiskasvatuksen lomakkeet

eivät ole vielä käytössä. Tulevat käyttöön syksyllä 2024.

Hakemus tilapäiseen varhaiskasvatukseen

Sopimus varhaiskasvatuksen tarpeesta

Varhaiskasvatuksen maksut 1.8.2018 alkaen

Esiopetuksen kuljetushakemus

Lapsen hoitoaikalista

Vuorohoidon periaatteet

Tuloselvityslomake

Varhaiskasvatuspaikan / esiopetuspaikan irtisanomisilmoitus