Miehikkälän kunta

Suur-Miehikkälä-Lapjärvi-Purho

Suur-Miehikkälä

Suur-Miehikkälä sijaitsee Miehikkälän kunnan pohjoisosassa ja sen pinta-ala on noin 88 km², joka on noin viidesosa Miehikkälän kunnan koko maapinta-alasta.

Suur-Miehikkälässä on paljon aktiivista yhdistystoimintaa, mukaan lukien kylätoimikunta, urheiluseura, metsästysyhdistys, marttayhdistys sekä maamiesseura. Kylässä toimii oma alakoulu ja seurantalolla oma kahvila-ravintola. Kylässä järjestetään paljon ohjelmaa ja suurimmiksi tapahtumiksi koko kunnan aluella ovat nousseet Suur-Miehikkälässä järjestettävät vuosittaiset Orivarsojen laitumellelasku sekä Pikkukylien Pikkumarkkinat.

Kylässä on kaksi uimarantaa; Halmaanranta sekä Syväjärvi aivan orivarsalaitumen kupeessa. Suur-Miehikkälässä on järjestetty mahdollisuus moneen muuhunkin aktiviteettiin ulkoilu- ja kuntoilureiteistä lento-palloon ja sählyyn.

Suur-Miehikkälän omat kyläsivut

Joenpolvi

Joenpolvi on Suur-Miehikkälän kylän osa, mutta koska se alueellisesti muodostaa selkeän oman kylärakenteen, ovat kyläläiset kutsuneet aina Joenpolvea omaksi kyläkseen. Joenpolven läpi virtaa kirkasvetinen Virojoki. Kylän maasto on kumpuilevaa peltomaisemaa, jota täplittää pienet metsät kallioineen. Kylän keskellä on iso Joenpolven kallio. 1950- ja 1960-luvuilla kallio oli suosittu pyhänviettopaikka ja kesäisin korttiringit keräsivät alueen miehiä kortinpeluuseen.

Kylän lapset käyvät koulua Suur-Miehikkälässä, jonne on matkaa 6 kilometriä. Saivikkalaan kylältä on 18 kilometriä.

Lapjärvi

Lapjärven kylä sijaitsee Miehikkälän pohjoisosassa Haminan rajalla. Asutusta Lapjärvellä on ollut 1500-luvulta asti. Asutus on pääosin sijoittunut järvien ympärille. Kylän eteläpäässä on Latva- eli Lalvajärvi, seuraavana pohjoiseen päin mentäessä on Syväjärvi, josta päästään kapeaa salmea pitkin Lapjärveen. Lapjärveä kutsutaan yleisesti Matalanjärveksi. Matalanjärvestä vedet laskevat Lapinsaaraa pitkin Virojokeen. Lapinsaaran ympärille levittäytyvät Mokoniemen pellot ja talot, jotka myös kuuluvat Lapjärven kylään.

Syväjärven pohjoispäässä sijaitsee Lapjärven vanha koulu, joka on nykyään juhla- ja majoituskäytössä. Lapjärven Juhla- ja Majoitus tarjoaa juhlatilat 60:lle hengelle ja yöpymispaikan 20:lle. Tai koko rakennuksen voi varata ihan vain lomailuun.

Kylän lapset käyvät koulua Suur-Miehikkälän alakoulussa. Yläkoulua käydään koulukyydityksin Saivikkalassa 20 km päässä. Haminan keskustaan on Lapjärveltä matkaa 32km. Kylässä jokainen saa elää omassa rauhassaan, mutta naapuria autetaan aina tarvittaessa.

Purho

Purhon kylä sijaitsee Miehikkälän pohjoiskulmalla Haminan, Kouvolan ja Luumäen rajalla. Alueeseen kuuluu Vironkoski, Valkonen ja Notkola. Kylän keskipiste on Seurala, entinen kansakoulu, jonka paikalliset yhdistykset ostivat kunnalta kyläläisten käyttöön 70-luvun lopulla. Toiminta Seuralan ympärillä on monipuolista ja siellä on mahdollisuus järjestää erilaisia kokouksia ja juhlatilaisuuksia. Purhossa on myös Purhon lava, joka on tanssittanut satapäisiä yleisömääriä vuodesta. 1946. Kävijäennätys on 1960-luvulta, jolloin paikalla oli yli 600 henkeä.

Purhon teatteri

Purhon Nuorisoseuran teatteriharrastus on ollut aktiivista kautta aikojen. Purhon Seurala tarjoaa pienet, mutta kodikkaat puitteet teatterin tekemiselle ja katsomopaikkojakin löytyy 90.

Purhon kylän Facebook-sivut