fbpx
Miehikkälän kunta

Yrittäjyyskilpailu

Arvoisat oppilaat, opettajat, kilpailun raatilaiset ja yleisö,

Viime syksynä kunnan talousarvion laadintavaiheessa, aloin miettiä mitä toimenpiteitä elinkeinotoimeen liittyen kunnassamme voisi toteuttaa. Kuntastrategiamme toimenpideohjelmassa on hienosti huomioitu yrittäjyyskasvatus kouluissa, joten siitä ajatus Yrittäjyyskilpailusta lapsille ja nuorille luonnollisesti syntyi. Vaikka kyse onkin kilpailusta ja kilpailuissa menestyneet aina palkitaan, ei tässä kilpailussa ole tärkeintä suinkaan voitto. Usein sanotaan, että matka on päämäärää tärkeämpi. Toivon, että kilpailuun valmistautuminen on ollut ilon, oivaltamisen ja onnistumisen hetkiä sisältänyt matka. Itse olen aina pitänyt matkaa päämäärää tärkeämpänä. Toki päämäärän saavuttaminen tuntuu aina hienolta, mutta usein jälkeenpäin tulee siihen johtanutta matkaa muisteltua paljon enemmän. Kun sain väitöskirjani valmiiksi ja läpäisin väitöstilaisuudenkin, oli päämäärä saavutettu. En kuitenkaan muistele sitä väitöstilaisuuspäivää vaan niitä vuosia, jotka olivat täynnä unohtumattomia sattumuksia, onnistumisia, epäonnistumisia, iloa ja joskus suruakin.

Yrittäjyyskilpailun jokainen osallistuja saa täältä mukaansa kunniakirjan. Kunniakirja on vain paperia, mutta sillä voi olla huomattavasti tärkeämpi merkitys sen saajalle, siihen voi liittyä monia muistoja ja saavutuksia. Te voitte myöhemmin muistella tätä kilpailua, kun kenties vuosien päästä katselette seinällä riippuvaa kunniakirjaa, jonka olette ripustaneet oman yrityksenne toimiston seinälle. Teille, se paperiarkki, voi vuosia myöhemmin symboloida sitä mistä kaikki sai alkunsa, yrittäjyyskipinän syttymistä.

Yrittäjyys on ollut paljon esillä tiedotusvälineissä ja valtakunnan politiikassa. Puhutaan start-upeista ja nostetaan esille menestystarinoita, kuten esim. Supercell ja Rovio. Nahistelevat klaanit ja vihaiset linnut tekivät näiden mobiilipeliyritysten perustajista superrikkaita. Nyky-yrittämisen (start-uppien) päämääräksi on muodostunut vääristyneesti yrityksen myyminen ja äkkirikastuminen, näinhän sen ei suinkaan pitäisi olla. Monelle yrittäjälle on edelleen tärkeintä kuitenkin se, että saa elätettyä itsensä ja perheensä. Jos sen lisäksi pystyy vielä työllistämään ihmisiä, siitä saavutuksesta ollaan jo erittäin ylpeitä.

Yrittäminen ei ole helppoa. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, ennakkoluulottomuutta, rohkeutta ja sitä kuuluisaa suomalaista sisua! Yrittämisessä on mahdollista myös epäonnistua. Se johtuu usein huonosti laaditusta liiketoimintasuunnitelmasta eli siinä on tehty vääriä olettamuksia tai käytetty vääriä tietoja. Jos into ja tunne edellä on tehty ratkaisuja, istumatta kertaakaan alas kunnolla miettimään yritysidean toimivuutta, voi lopputuloksena olla nopea ja raju epäonnistuminen. Rohkeutta yrittämisessä toki tarvitaan rutkasti, mutta tyhmänrohkeudelle siinäkään asiassa ei ole sijaa.

Näillä sanoin, toivotan kaikille Teistä onnea kilpailuun!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja