fbpx
Miehikkälän kunta

”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Vuosi 2018 on muutamia kalenteripäiviä lukuun ottamatta jo elettyä elämää. Ensi vuoden talousarvioon kirjoitin kunnanjohtajan katsauksen ns. perinteiseen tyyliin. Siinä kävin tiivistetysti läpi mennyttä ja tulevaa. Ajattelin kuitenkin nyt avata hieman ajatuksiani ja työtäni myös blogitekstin muodossa (ehkä ensi vuonna sitten ajanmukaisesti videolla).

Vuosi 2018 oli omalta osaltani työn ja kiireen sävyttämä koko vuoden. Kymenlaaksossa on valmisteltu vuosi vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän perustamista ja Kymsote aloittaakin toimintansa 1.1.2019. Se on työllistänyt myös johtavia viranhaltijoita sekä kuukausittaisten kokousten, että päätöksenteon valmistelun myötä. Keväällä omalla työpöydälläni oli Miehikkälän uusi kuntastrategia, jonka kunnanvaltuusto hyväksyi juhannusviikolla. Kun katson taakse päin kuluneen vuoden kalenteria, on hankala nähdä mitään selkeää trendiä siitä minkälainen olisi ollut minun tyypillinen työviikkoni. Kuntastrategia, Kaakon kaksikko, Kymsote, Cursor Oy sekä tavanomaiset johtoryhmä-, seutu-, yhteistyö- ja aihekohtaiset kokoukset olivat kuitenkin tyypillisiä termejä kalenterissani vuonna 2018. Mutta miten meni noin niin kuin omasta mielestä?

Olen varsin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen, vaikka onkin samalla todettava, että työ on monella tavalla vielä kesken. Omalta osaltani on todettava, että tein kaikkeni Miehikkälän kunnan ja kuntalaisten hyvinvoinnin eteen. Te olette kuitenkin parempia tuomareita arvioimaan, miten hyvin olen työssäni onnistunut.

Kunnanjohtajan TOP-5 kuluneelle vuodelle ovat:

 1. Kuntastrategia 2018-2021
  Uusi kuntastrategia kiteyttää mielestäni hyvin suurimmat haasteet ja tavoitteet teemamuotoisesti. On vain meistä itsestämme kiinni, miten pystymme tavoitteet omaksumaan ja viemään strategian mukaisen ajattelun osaksi omaa arkipäiväistä tehtäväämme. Trendit (kuten esim. väestökehitys) eivät käänny hetkessä, mutta eivät ainakaan silloin, jos emme tee aktiivisesti toimenpiteitä niiden kääntämiseksi.
 2. Kaakon kaksikon jatko
  Kunnanvaltuustot pääsivät lokakuussa yksimielisyyteen siitä, miten Kaakon kaksikkona päästään eteenpäin. Vapaaehtoinen kuntayhteistyö on tuonut molemmille kunnille kustannussäästöjä, jotka lasketaan kumulatiivisesti jo miljoonissa euroissa. Toki yhteistyössä on ollut välillä ryppyjä, kuten lööpeistä olemme saaneet ajoittain lukea. Menneistä on kuitenkin opittava, puolin ja toisin, kun aloitamme yhdessä valmistelemaan yhteistyösopimusta Kaakon kaksikko 2.0:aa varten.
 3. Kymsote
  Sote-kuntayhtymän perustaminen on merkittävä asia niin kunnalle kuin koko Kymenlaaksolle. Itse olen optimistinen ja uskon, että Kymsote voi parantaa kymenlaaksolaisten hyvinvointia ja loiventaa sote-kustannusten kasvua.
 4. Vaalimaan alueen kehitys
  Olen vilpittömän iloinen Virolahden kunnan ja kollegani puolesta, että pitkäjänteinen Vaalimaan alueen kehityksen eteen tehty työ alkaa vihdoinkin tuoda tuloksia. Suomen ensimmäinen outlet-kylä, Zsar Outlet Village, avasi ovensa marraskuussa. Se on iso juttu meidän kulmakunnalle ja tuo paljon hyvää myös Miehikkälälle. Muurikkalan yritysalue sijaitsee käytännössä aivan ”Zsarin naapurissa” ja keväällä avatun E18-moottoritien välittömässä läheisyydessä. Yritysalueen markkinointi on nyt paljon helpompaa, kun alueella sijaitsee tällainen valtakunnallinen vetovoimakohde.
 5. Miehikkälän markkinointi
  Olemme yrittäneet tuoda Miehikkälän kuntamarkkinointiin uusia tuulia kokeilujen ja visuaalisuuden kautta. Mielestäni siinä olemme onnistuneet vähintäänkin kohtuullisesti vai mitä kertovat kasvaneet some-seuraajaluvut, Facebook +59% (1.1. verrattuna) ja Instagram +152% (5.3. verrattuna). Työ jatkuu ja uusia ideoita tuodaan toteutukseen ensi vuoden aikana. Kuntaa on helppo markkinoida, jos kunnan perusasiat ovat hyvällä mallilla.

Mihin pyrin vuonna 2019? Pyrin palvelemaan Miehikkälän kuntalaisia parhaani mukaan; edistämään asioita kunnassa ja valvomaan kunnan etua seudulla/maakunnassa. Aikomukseni on viettää aikaisempaa enemmän aikaa yrittäjien ja kuntalaisten kanssa tulevana vuonna.

Mitä toivon vuodelta 2019? Että olisimme kaikki rohkeita, avoimia ja ylpeitä viestiessämme siitä, mitä hienoa kulloinkin kunnassamme, seudullamme ja maakunnassamme tapahtuu. Vaatimattomuus kaunistaa ja vaatimattomuus on hyve -tyyliset sanonnat meidän pitää tyystin unohtaa, jos haluamme erottua ja viestiä meidän onnistumisistamme.

Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja