Miehikkälän kunta

Kerro metsäteollisuuteen liittyvät muistosi!

Kerro metsäteollisuuteen liittyvät muistosi!

Viime vuonna käynnistynyt Kymenlaakson museoiden yhteinen muistojenkeruuprojekti jatkuu metsäteollisuusteemalla. Muistoja kerätään pääasiassa Internetistä löytyvän kyselyn avulla. Kysely on avoinna 1.9.–30.11.2020 osoitteessa www.kerromeille.net.

Huom! Keruuaikaa on siis jatkettu marraskuun loppuun!

Miehikkälässä on ollut sahateollisuutta jo 1700-luvulta lähtien. Vanhimmat sahat Miehikkälässä sijaitsivat Pitkäkoskella ja Muurikkalassa, joista Pitkäkosken saha toimi 2000-luvulle saakka. Tunnetuimpia, nyt jo lakkautettuja sahoja Pitkäkosken sahan lisäksi olivat Savankosken, Pitkäkosken, Hauhian, Muurikkalan, Suur-Miehikkälän ja Vironkosken sahat.

Vanhaa Miehikkälää -kirjan mukaan 1950-luvun lopulla Väinö Vuorelan Pitkäkosken sahamyllyn lisäksi toiminnassa olivat vielä Paavo Takalan Suur-Miehikkälän saha, Matti Lavosen sahamylly kirkonkylässä ja Emil Lavosen Muurikkalan saha. Tänä päivänä Miehikkälässä on ainakin yksi sirkkelisahausta harjoittava yritys.

Teollisuusalan merkittävyydestä huolimatta Miehikkälän museokokoelmissa on hyvin vähän muistitietoa Miehikkälän sahoista. Olethan mukana Miehikkälän sahoja koskevan muistitiedon tallentamisessa!

Myös valokuvia on museon kokoelmissa erittäin vähän. Valokuvien lahjoitusasioissa ota yhteys museotutkija Armi Oinoseen, puh. 040 752 7770, armi.oinonen@miehikkala.fi. Alkuperäisiä valokuvia ei välttämättä tarvitse luovuttaa vaan voimme lainata kuvia, kopioida ne digitaalisesti ja palauttaa alkuperäiset kuvat.

Kuva
Suur-Miehikkälän mylly ja saha. Kuva: Eila ja Jouko Perilän kokoelmat.