Tervetuloa Miehikkälään!

Kunta

Miehikkälä on elinvoimainen ja yhteisöllinen maaseutukunta Kaakkois-Suomessa. Kuntamme on aidosti ihmistä lähellä niin arjessa kuin juhlassa. Miehikkälässä on viime vuosina investoitu välttämättömiin rakennushankkeisiin, joista hyviä esimerkkejä ovat mm. uusi paloasema, koulukeskus sekä kirjasto. Viime aikoina on toteutettu myös lähiliikuntapaikkahanke, joka paransi kunnan asumisviihtyvyyttä. Kunnassa on käytössä 10.000€ Lahja lapselle -raha sekä ensiasunnon hankinta-avustus (4.000€/talous).

Rannikolta alkava Salpalinja-puolustuslinja kulkee kunnan läpi Etelä-Karjalaan. Kunnassa sijaitsee myös valtakunnallisesti ainutlaatuinen Salpalinja-museo, joka tarjoaa vierailijoille paljon nähtävää ja koettavaa. Vuonna 2018 valmistunut E18-moottoritie yhdistää Miehikkälän ja kaakonkulman pääkaupunkiseudun sykkeeseen. Hyvät tieyhteydet tekevät kunnasta myös houkuttelevan vapaa-ajan asumisen osalta. Moottoritie on rento reitti Saimaalle. Reitiltä on helppo ja nopea poiketa tutustumaan kunnan kohteisiin!

Asuminen

Miehikkälästä löytyy jokaiselle varmasti mieluinen asuinpaikka. Kunnalla ja sen vuokrataloyhtiöillä on lukuisia erikokoisille perhekunnille sopivia pari- ja rivitaloasuntoja. Asuntosihteeri auttaa teitä parhaansa mukaan, jotta löydätte vaihtoehdoista juuri teille mieluisimman ja sopivimman. Vuokra-asuntoja on kirkonkylän ohella tarjolla myös kunnan pienemmistä kylistä. Jos halajat asumaan maaseudun rauhaan, muttet halua hoitaa omakotitaloa, vuokra-asunto on helppo polku maaseutuasumiseen!

 

Kattavasta vuokra-asuntotarjonnasta huolimatta, omakotiasuminen on ylivoimaisesti yleisin asumismuoto Miehikkälässä. Kunta on asuinalueiden kaavoituksessa ja maapohjahankinnoissa painottanut laadukasta maaseutuasumista. Tontteja on tarjolla useissa kylissä ja tonttikoot ovat joustavasti neuvoteltavissa tilatarpeen mukaan. Kunnan omakotitalotontit ovat helppo tapa rakentaa maaseudulle sillä useimmat niistä sijaitsevat kunnan vesihuollon vaikutuspiirissä, joten vältyt kaivo- ja jätevesihuolilta.

Palvelut

Miehikkälä tarjoaa asukkailleen laadukkaat peruspalvelut. Kunta on viime vuosina rakentanut mm. uuden paloaseman ja koulukeskuksen (alakoulu, yläkoulu ja kirjasto). Uusissa terveissä tiloissa on lasten ja nuorten hyvä oppia ja kasvaa. Miehikkälä on myös mukana Turun yliopiston terveisiin tiloihin tähtäävässä Satakunta-hankkeessa.

Miehikkälän päiväkoti toimii kahdessa ryhmässä; Leppäkertun ryhmä on kirkonkylässä ja toinen ryhmä Pitkäkoskella. Kuntastrategiaamme on myös kirjattu MLL:n 10 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa. Tästä yksi konkreettinen ja rahanarvoinen osoitus on se, että tarjoamme 5-vuotiaille maksuttoman varhaiskasvatuksen.

Asukkaiden tarvitsemat terveyskeskuspalvelut löytyvät läheltä, kun terveysasema sijaitsee Miehikkälän kirkonkylässä. Kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa kuntayhtymä, Kymsote.

 

Harvasta pienestä maaseutukunnasta löytyy kuntosali tai uimahalli. Nämä lähipalvelut kuitenkin löytyvät Miehikkälästä Rateva-toimintakeskuksesta.

Miehikkälässä on mahdollista harrastaa monipuolisesti esim. eri urheilulajeja. Kunnan ja eri toimijoiden ylläpitämät liikuntapaikat palvelevat kuntalaisia kaikkina vuodenaikoina. Moottorikerho on rakentanut kuntaan yhden Suomen hienoimmista motocross-radoista, jonne tullaan ajamaan kaukaakin. Ei kannata unohtaa myös Miehikkälän frisbeegolfrataa, jonka on suunnitellut yksi Suomen menestyneimmistä kilpapelaajista, Seppo Paju.

Miehikkälästä haasteltua

Mitä Miehikkälästä puuttuu? En osaa sanoa, puuttuuko mitään mulle tärkeää? Täällä on erinomainen terveyden- ja sairaanhoito, on kuntosali, uima-allaskin, hyvät järvet uida ja marjastus- ja sienestysmaastot, mukavat naapurit, kyläläiset ja kuntalaiset, ja meillä on ihan oma tangokuningaskin!

Parasta täällä on yhteisöllisyys, siis yhdessä talkoillaan ja tehdään kivoja juttuja. Musiikkipuoli on paras esimerkki siitä, on upeita osaajia ja tekijöitä ja myö vähemmän hyvätkin päästä saumalla mukaan. Miehikkälän musiikkitarjonnasta kannattaa olla ylpeä, niin kuin myö ollaan ylpeitä meien Käsityö/Joulupuodista myös!

Miehikkälä on ottanut minut hyvin vastaan paluumuuttajana, sukua on täällä, paljon uusia ja vanhojakin ystäviä, kyllä täällä viihtyy!

Tuula Joenpolvi, paluumuuttaja

Miehikkälään muutimme 2005 kahden kouluikäisen lapsen kanssa. Ostimme tilan Harrin enolta, tila oli jäänyt tyhjilleen Hannu-enon sairastumisen jälkeen. Itsellämme oli harrastehevosia, ja niiden kanssa päädyimme tilalle. Hevoset vaihtuivat 2011 syksyllä lampaisiin. Lampaista tuli isännälle päätoimi. Anu käy tilan töiden lisäksi osa-aikaisessa palkkatyössä lähihoitajana Kotkassa.

Miehikkälässä on hyvä toimia yrittäjänä. Kunnalta on saanut positiivista palautetta ja asiakaskontakteja suoraan ja välillisesti. Itsellä on tunne, että saa olla ylpeä toimiessaan Miehikkälässä yrittäjänä. Uusi E18 tie on tuonut Etelä-Suomen “lähemmäksi” ja helposti saavutettavaksi tarvittaessa.

Miehikkälä on viihtyisä asuinympäristö. Välttämättömät palvelut ovat meitä aivan kävelymatkan päässä, ja silti saamme asua aivan maalaisympäristössä. Liikuntaan ja ulkoiluun kunnassa on tarjolla hyvät palvelut. Pieni kunta saa pidettyä palvelunsa kasassa ja asukkaana saa tuntea ihmisarvon kunnioituksen ja turvallisuuden tunteen. Miehikkälä on todella ihmisläheinen kunta kaiken ikäisille ihmisille.

Anu ja Harri Turu, yrittäjät

Olen kotoisin Miehikkälästä, joten halusin takaisin tänne synnyinseudulle, maaseudun rauhaan.

Miehikkälässä on lapsille kivan pieni ja terve koulu. Kauppoja löytyy hyvin esimerkiksi Vaalimaalta, joten ostoksilla käyntikin sujuu mutkattomasti.

Pidän siitä, että työmatka on hieman pidempi, matkan aikana ehtii hyvin nollata päivän työasiat. Yksi lapsista harrastaa urheilua Kotkassa, joten kauempanakin on mahdollista harrastaa.

Helena Tilli, paluumuuttaja

Miehikkäläläissyntyinen Heikki ja Kouvolasta pari vuotta sitten Miehikkälään muuttanut Maiju elävät unelmaansa ja remontoivat kodikseen alun perin Kalliokosken lasitehtaan kuorma-autoja ja niiden ajureita varten 1923 rakennettua taloa.

Miehikkälä on aina ollut Heikille mieleinen kotipaikka. –”Harvaan asutulla alueella jokaisella ihmisellä on erityinen arvo. Asioiden mittakaava on inhimillinen. Panostamalla vaikka vain hiemankin johonkin itselleen tärkeään aiheeseen, saa tehtyä näkyvää muutosta. Silloin kokee sekä itsensä, että asuinpaikkansa merkitykselliseksi ja tulee onnelliseksi.”

Maijullekin Miehikkälä ja sen henki tuli tutuksi hyvin nopeasti. Jo ensimmäisellä viikonlopun mittaisella käynnillään hän oli tutustunut kymmenien miehikkäläläisten kanssa. -”Yllättävän pian tajusin tuntevani enemmän miehikkäläläisiä, kuin kouvolalaisia ihmisiä”, Maiju muistaa hämmästelleensä. Hänet hurmasi myös Miehikkälän luontoympäristö – erityisesti sen vesistöt ja ulkoilureiteillä usein näyttäytyvät metsän eläimet.”

Maiju ja Heikki Kallio, pesänrakentajat

Oikopolkuja Miehikkälään

Löydä Miehikkälään

Seuraathan meitä somessa

Miehikkälän kunta
Keskustie 4 A
49700 Miehikkälä

05 74901
miehikkala@miehikkala.fi