Tervetuloa Miehikkälään!

Kunta

Miehikkälä on elinvoimainen ja yhteisöllinen maaseutukunta Kaakkois-Suomessa. Kuntamme on aidosti ihmistä lähellä niin arjessa kuin juhlassa. Miehikkälässä on viime vuosina investoitu välttämättömiin rakennushankkeisiin, joista hyviä esimerkkejä ovat mm. uusi paloasema, koulukeskus sekä kirjasto. Viime aikoina on toteutettu myös lähiliikuntapaikkahanke, joka paransi kunnan asumisviihtyvyyttä. Kunnassa on käytössä 10.000€ Lahja lapselle -raha sekä ensiasunnon hankinta-avustus (4.000€/talous).

Rannikolta alkava Salpalinja-puolustuslinja kulkee kunnan läpi Etelä-Karjalaan. Kunnassa sijaitsee myös valtakunnallisesti ainutlaatuinen Salpalinja-museo, joka tarjoaa vierailijoille paljon nähtävää ja koettavaa. Vuonna 2018 valmistunut E18-moottoritie yhdistää Miehikkälän ja kaakonkulman pääkaupunkiseudun sykkeeseen. Hyvät tieyhteydet tekevät kunnasta myös houkuttelevan vapaa-ajan asumisen osalta. Moottoritie on rento reitti Saimaalle. Reitiltä on helppo ja nopea poiketa tutustumaan kunnan kohteisiin!

Nähtävyydet

Miehikkälästä löytyy monia elämyksellisiä nähtävyyksiä ja vierailukohteita. Kunnan läpi metsien kätköissä kiemurteleva Salpalinja-puolustuslinja on vaikuttava näky ja osoitus menneiden sukupolvien ponnisteluista. Nähtävää ja koettavaa riittävää moneksikin päiväksi, mutta parhaimman tiedon lyhyessä ajassa saa vierailemalla Salpalinja-museolla. Museolla on käytössä lisätyn todellisuuden sovellus, joka vie museokokemuksen uudelle ja ennenkokemattomalle tasolle. Salpalinjaa myötäilee myös Miehikkälän ja Virolahden kuntien yhteinen Salpapolku-retkeilyreitti, jolla voi liikkua kävellen tai pyöräillen. Muutamia läskipyöriä on vuokrattavissa museolta.

Miehikkälässä voi tutustua moninaisiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Vanhimpia niistä ovat satoja vuosia vanhat jatulintarhat, joita löytyy kunnasta useita. Tyypillisesti näitä mystisiä kivilabyrinttejä löytyy rannikolta, joten kohteet ovat hyvin poikkeuksellisia. Perimätieto kertoo jatulintarhoissa kulkemisen tuovan onnea ja suojaa. Uudempia kunnan kulttuurihistoriakohteita ovat myllyt ja sahat, kuten esimerkiksi Pitkäkosken saha ja Hauhian mylly. Jälkimmäisen ympäristössä voi nähdä myös kansantaiteilija Sylvi Hauhian tekemiä patsaita. Näitä patsaita löytyy myös Miehikkälän kunnantalon viereiseltä viheralueelta, jossa sijaitsee yksi Salpalinjan pallokorsuista.

Luonto

Miehikkälän monimuotoinen luonto on itsessään jo yksi nähtävyys. Kunnan järvet, lammet, virtavedet (Virojoki, Vaalimaanjoki ja Urpalanjoki), suot ja laajat metsäalueet täyttävät vaativammankin luontoilijan toiveet. Luontoon voi tutustua omia polkuja kulkien tai Salpapolku-retkeilyreitillä, jonka varrella sorakankaat vuorottelevat silokallioiden kirkkaiden lampien, soiden ja jokien täyttämien laaksojen kanssa. Puhdas ilma, hiljaisuus sekä valosaasteettomuus täydentävät unohtumattoman luontokokemuksen. Luonto kätkee sisäänsä myös historiamme pysyviä muistomerkkejä, kuten kymmeniä Salpalinjan linnoitteita, joita tarkkasilmäinen luonnossaliikkuja voi havaita todella yllättävissäkin paikoissa.

Mikä maistuisikaan paremmalta kuin nuotiolla valmistettu ateria ja nokipannukahvit. Niiden jälkeen on hyvä käydä nukkumaan laavun katveeseen ja kuunnella yöllisen luonnon ääniä. Kuuletko kenties metsäkanalinnun kujertavan tai jopa suden kutsuvan kaveriaan? Käytettävissä olevat laavut ja kodat on koottu kotisivujemme karttapalveluun. Vaelluksen aikana voi käydä pulahtamassa, vaikka joessa tai sitten jollain kunnan virallisista uimarannoista. Miehikkälän eläimistö ja linnusto on monipuolinen ja rikas. Ei ole tavatonta, että kunnassa tehdään havaintoja harvinaisista linnuista ja suurpetohavaintojakin kirjataan aika ajoin. Miehikkälässä on helppo tehdä päiväretkiä tai viipyä yli yön tai vaikka useammankin.

Oikopolkuja Miehikkälään

Löydä Miehikkälään

Seuraathan meitä somessa

Miehikkälän kunta
Keskustie 4 A
49700 Miehikkälä

05 74901
miehikkala@miehikkala.fi