fbpx
Miehikkälän kunta

Pellinkankaan ravit

Arvoisa ravikansa,

Miehikkälän kunta juhlii tänä vuonna 130-vuotista taivaltaan ja samalla 100-vuotiasta itsenäistä Suomen maatamme. Miehikkälässä ei voi olla huomaamatta sitä miten olennaisesti hevoset ja kunta liittyvät yhteen. Monissa pihapiireissä näkee hevosen, jos toisenkin aitauksessaan, Orivarsalaidun-tapahtuma kerää vuosi vuoden jälkeen ison yleisön katsomaan hevosten aitoa riemua ja Pellinkankaan raviradalla järjestetään aktiivisesti toimintaa.

Tänä vuonna vietetään myös suomenhevosen kantakirjan 110-vuotisjuhlavuotta. Suomenhevosesta tulee monelle suomalaiselle mieleen säyseä, sisukas ja ahkera raataja. Hevosen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on muuttunut merkittävästi niistä päivistä, kun suomenhevosen kantakirja perustettiin. Hevonen oli 1900-luvun alkupuoliskolla tärkeä työkumppani ja ilman sitä maatalossa ei olisi pärjätty. Kun traktorit ja muut koneet yleistyivät, hevosen rooli muuttui merkittävästi. Myös sotiemme aikana hevoset olivat suuressa roolissa, kun ajoneuvot olivat harvassa. Kymmenet tuhannet hevoset auttoivat kansakuntamme sotilaita puolustamaan hienoa isänmaatamme. Sotien jälkeen vuonna 1947 uudenmaan rakuunarykmentti jalkautettiin Lappeenrannassa Adolf Ehnroothin komennolla ”Valmiiksi – ratsailta” ja hevosten aika ratsuväessä päättyi. Ei ole myöskään sattuma, että Mannerheim on ikuistettuna ratsaille kenties Suomen tunnetuimmassa patsaassa.

Hevosen yhteiskunnallinen rooli muuttui 1900-luvun jälkipuoliskolla suuresti, kun niiden lukumäärä väheni ja pääasialliset käyttökohteet vaihtuivat työnteosta ratsastus- ja raviurheiluun. Raviurheilusta on kehittynyt koko kansan ajanvietettä. Siitä ovat osoituksina suuret kotimaiset kilpailut, jotka kesäisin kokoavat kymmentuhatpäisiä yleisöjä jännittämään hevosten keskinäistä kilpailua. Kilpailut ovat nostaneet kuuluisuuteen myös lukuisia hevosia, joiden nimet muistetaan vielä vuosia kilpailu-uran päättymisen jälkeen. Näistä muutamina esimerkkeinä Houston Laukko, Isla J Brave ja Viesker. Hevoset ovat tunnettuudessaan samalla viivalla maamme formula-1 -tähtien kanssa.

Tämä päivä on merkittävä hevosurheilulle Miehikkälän kunnan historiassa. Olemme nyt kokoontuneet seuraamaan kunnan ensimmäisiä paikallisraveja. Hevosharrastuksella on kuitenkin Miehikkälässä jo pitkät perinteet. Ravit järjestävä taho, Miehikkälän Oriyhdistys, perustettiin jo 1900-luvulla. Yhdistys perusti Pellinkankaan raviradan vuonna 1980. Rataa on sittemmin pidennetty nykyisenlaiseksi ja alueelle on rakennettu valjastuskatokset ja katsomo.

Kunnanjohtajana minulla on nyt ilo ja kunnia olla avaamassa näitä raveja. Haluan myös tässä yhteydessä kiittää kaikkia niitä, jotka ovat omalla aktiivisella ja omistautuneella toiminnallaan mahdollistaneet tämän tapahtuman järjestämisen, kiitos!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja