fbpx
Miehikkälän kunta

Kysely teollisuuteen liittyvistä muistoista

Kalliokosken lasitehtaan aluetta sen viimeisinä toimintavuosina 1930-luvulla. Kuva: Suomen lasimuseo.

Kerro meille! – Kysely teollisuuteen liittyvistä muistoista

Kymenlaaksolaiset museot keräävät parhaillaan Kerro meille! – verkkokyselyllä muistoja työstä erilaisissa tehtaissa.  Kysely on avoinna 1.9.–30.11.2021 osoitteessa www.kerromeille.net. Muistot voivat olla miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa. Ne voivat liittyä jo toimintansa lopettaneisiin tai yhä toimiviin tehtaisiin.

Miehikkälän museotoimi on mukana kyselyssä ja toivoo muistoja ja valokuvia Miehikkälän alueella toimineista erilaisista tehtaista kuten lasi-, nahka- ja tiilitehtaista.  Vai onko mielessäsi muita Miehikkälän teollisuuslaitoksia kuten Väliahon Villen betonivalimo tai Vuorelan vesitehdas? Kerro meille niistä! 

Kalliokoskella tuotettiin ikkunalasia
Miehikkälän merkittävin teollisuuslaitos on eittämättä ollut pääsääntöisesti ikkunalasia valmistava Kalliokosken lasitehdas. Lasinpuhallus alkoi syksyllä 1861 ja loppui tasan 90 vuotta sitten koneellisesti valmistetun ikkunalasin vallattua markkinat. Lasinpuhaltajat, aloittajat, lasinsilittäjät olivat ensin saksalaisia ja sitten ruotsalaisia, mutta tiedetään joidenkin paikallistenkin päässeen ulkomaisten lasiammattilaisten oppiin. Kuitenkin tavallisimmin miehikkäläläisten työtehtävät Kalliokoskella liittyivät erilaisiin kuljetustehtäviin. Virolahden rannikolta tehtaalle ajettiin hevosilla lasin raaka-aineita – kvartsihiekkaa, soodaa ja kalkkia. Samoin lasiuunien lämmittämiseen tarvittavan halkojen ajoon tehtaalle sekä valmiin lasin kuljetukseen Taavettiin tarvittiin paikallista työvoimaa. Myös tehtaan maatila pelto- ja navettatöineen työllisti koko joukon miehikkäläläisiä.
– Onko suvussasi henkilöitä, jotka olisivat olleet näissä tehtävissä? Tehdastyöläiset ja osa maatyöläisistä asuivat tehtaan asunnoissa, millaisia olivat asuinolot? Mielenkiintoista olisi myös kuulla löytyykö kotoasi lasitehtaan ikkunalasia, peilejä tai vaikkapa verhotankoja, museotutkija Armi Oinonen summaa muutamia kiinnostuksen kohteita.

Nahka- ja tiilitehtaita useissa kylissä
Nahkatehtaat myivät käsittelemiään nahkoja ja niissä tehtiin tiettävästi jonkin verran myös valmiita nahkatuotteita. Miehikkälässä toimi 1900-luvulla useita nahkatehtaita.

Tunnetuin Miehikkälän nahkatehtaista lienee 1930-luvulla toiminut Kalliokosken nahkatehdas, tehdas aloitti toimintansa lasitehtaan lakkauttamisen jälkeen. Saivikkalassa nahkatehdastoiminnan aloitti kauppias Erik Willi. Ensin Kauppaosakeyhtiö Vesa osti Willin tehtaan ja vuonna 1932 Vesalta tehtaan osti ja sen toimintaa jatkoi Akseli Kirkkopelto. Saivikkalassa toimi myös Antti Eklundin nahkatehdas. Lehtitietojen perusteella 1920-luvun lopulla tiedetään toimineen M. Törösen nahkatehdas.
– Nämäkin tehtaat ovat lopettaneet toimintansa aika päiviä sitten. Oletko kuitenkin kuullut vanhemmilta tai tutuilta näiden toiminnasta tai ovatko isovanhempasi myyneet nahkoja tehtaisiin, Oinonen kysyy.

Tiilitehtaita on sijainnut useissa Miehikkälän kylissä. Esimerkiksi 1930-luvulla Muurikkalassa toimivat Aleks Falinin ja Emil Kylmälän tiilitehtaat sekä Saivikkalassa Anton Vapalahden ja Matti Villbergin tiilitehtaat.

Kyselyssä kaivataan tarinoita, jotka liittyvät esimerkiksi tehtaan työntekoon, työyhteisöihin ja tuotteisiin. Jos vastaat mieluummin muuten kuin verkkokyselyssä, voit ottaa yhteyttä myös suoraan museotutkija Armi Oinoseen, puh. 040 752 7770 tai armi.oinonen@miehikkala.fi.

Lasitehtaalle etsittiin työntekijöitä Koitar-lehdessä v. 1905.