fbpx
Miehikkälän kunta

Miehikkälän juhlavuoden avaus

Arvoisat läsnäolijat,

Minulla on ilo ja kunnia olla nyt avaamassa Miehikkälän ja Suomen juhlavuotta. Vuonna 2017 juhlimme 100-vuotiasta itsenäistä Suomea ja 130-vuotiasta Miehikkäläämme. Itsenäisyyttä, ei valtioiden eikä kuntien, pidä ottaa koskaan itsestäänselvyytenä. Välillä itsenäisyys kyseenalaistetaan sisäisesti ja välillä ulkoiset tekijät ovat sitä voimakkaasti uhkaamassa.

Suomen 100-vuotisen itsenäisen taipaleen aikana, itsenäisyys on ollut koetuksella ja uhattuna monta kertaa. Suurin koettelemus nähtiin vuosina 1939–1944, kun itänaapurimme pyrki sitä horjuttamaan. Niistä ajoista meitä muistuttavat Salpalinjan rakenteet, jotka halkovat kuntamme kaunista luontoa. Ne muistuttavat myös sotaveteraanien ja lottien sitkeydestä ja uhrauksista, joiden ansiosta voimme nyt aloittaa juhlavuoden viettämisen. Euroopan unionin myötä moni on sisäisesti kyseenalaistanut itsenäisyytemme, koska monia lakeja ja asetuksia säädetään Brysselissä. Unionin jäsenmaat ovat kuitenkin itsenäisiä valtioita, joiden menestystarinat tai ongelmat ovat maiden omaa aikaansaannosta.

Maamme on saanut nauttia hyvinvoinnista ja taloudellisesta menestyksestä, nyt viimeiseksi Nokian ja teknologiateollisuuden maailman menestyksen myötä. Viime vuodet ovat olleet hankalia eikä talouskasvu ole palautunut taantumasta, kuten esimerkiksi länsinaapurissamme Ruotsissa on tapahtunut. Ennen joulua saimme kuitenkin kuulla Suomen Pankin myönteisistä talousnäkymistä vuosille 2017–2018. Ongelmina Suomen Pankki kuitenkin mainitsee, että tarjolla oleva työ ja työnhakijat eivät kohtaa, pitkäaikaistyöttömiä on paljon ja entistä suurempi osa nuorista aikuisista syrjäytyy. Nämäkin ongelmat voidaan ratkaista, jos tehdään rohkeita päätöksiä yrittäjyyden edistämiseksi ja työllistämisen helpottamiseksi.

Kuntamaailmassa on tapahtunut menneinä vuosikymmeninä myllerryksiä ja moni kunta onkin joko omasta tai valtion tahdosta liitetty naapurikuntaan. Miehikkälä on selvinnyt itsenäisenä kuntana läpi myrskyjen ja aloittaa nyt 130-vuotisen taipaleensa juhlimisen. Olen aikaisemmin puheissani painottanut yhteisöllisyyden ja yhteen hiileen puhaltamisen merkitystä nykypäivän Suomessa. Uskon, että juhlavuosi tulee entisestään lujittamaan kuntamme yhteisöllistä ilmapiiriä. Toivon, että toimintaan tulee mukaan myös uusia ihmisiä, jotka löytävät juhlavuoden tapahtumien ja niiden järjestämisen kautta oman roolinsa kuntamme elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden edistäjinä.

Uuden vuoden puheissa on aina tapana kerrata mennyttä ja katsoa myös tulevaa vuotta. En tee siinä nytkään poikkeusta. Vuodesta 2016 jäi minulle päällimmäisenä mieleen eri tiedotusvälineiden kiinnostus kuntamme alhaisia työttömyyslukemia kohtaan. Myönteiset uutiset ovat mielestäni kuntamarkkinointia parhaimmillaan. Uskon, että vuosi 2017 tulee olemaan vähintäänkin yhtä menestyksekäs. Meillä on selkeä visio siitä mitä Miehikkälä voi olla ja yhdessä tuumin, päämäärätietoisesti töitä sen eteen tehden, voimme sen saavuttaa. Viime vuosina toteutettujen merkittävien investointihankkeiden jälkeen on hyvä keskittyä alueen vetomaisuutta ja asumisviihtyvyyttä parantaviin toimenpiteisiin.

Näillä sanoin toivotan kaikille Teistä sekä Suomelle ja Miehikkälälle onnea ja menestystä vuodelle 2017!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja