Miehikkälän kunta

Kokeileva Miehikkälä

Amazon-verkkokaupan toimitusjohtaja ja perustaja on aikanaan todennut yhtiönsä menestyksestä seuraavasti ”Our success at Amazon is a function of how many experiments we do per year, per month, per week, per day.” eli vapaasti suomennettuna Amazonin menestys on vuosittain, kuukausittain, viikoittain ja päivittäin tehtyjen kokeilujen summa. Voisinko minä kunnanjohtajana todeta joskus saman?

Voiko kunnassa harjoittaa menestyksekästä kokeilukulttuuria samalla tavoin kuin esim. verkkokauppa Amazonissa? Olemme kuntastrategialuonnokseen kirjanneet ”Olemme ketterästi kokeileva, kiihtyvästi kehittyvä, kannustava katalyytti”. Kunnassa voi harjoittaa kokeilukulttuuria samalla tavoin kuin yritysmaailmassa. Keskeisiä kysymyksiä kokeiluissa ovat, miten toimitaan nyt, mikä olisi vaihtoehtoinen toimintatapa, jota haluamme kokeilla, minkä ongelman haluamme uudella toimintatavalla ratkaista, mutta myös mikä on kokeilun riski.

Lähellekään kaikki kokeilut eivät onnistu. Miksi haluamme tehdä kokeiluja, jos tiedämme jo nyt, että kaikki kokeilut eivät onnistu? Vain kokeilemalla voimme käytännössä havaita, toimiiko uusi toimintatapa tai -malli vai ei. Kokeileminen vaatii uteliaisuutta. Jos olemme tyytyväisiä käytössä olevaan toimintatapaa, ei uteliaisuus herää ja emme kysy tärkeää ”Mitä jos?”-kysymystä. Kokeilukulttuuria ovat nakertamassa myös pelot epäonnistumisesta ja riskeistä tai kokeilun tuomiin muutoksiin sopeutumisesta. Nykypäivänä muutos on pysyvää ja muutokset ovat historiallisen nopeita. Julkisyhteisöissä tarvitaan ketterää kokeilukulttuuria, jotta ne pystyvät tarjoamaan parhaan hyödyn asiakkailleen (ts. rahoittajilleen) muuttuvassa maailmassa.

Mitä aikaisemmin mainitsemani kuntastrategian kirjaus käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että emme pelkää kokeiluja vaan kannustamme niihin, etenkin jos kyse on ”pieni riski, suuri tuotto”-tyyppisestä kokeilusta. Haluamme kokeilujen ja toiminnan kautta kehittyä niin, että ne ruokkivat jälleen uusia onnistumisia ja avauksia, haluamme kehityksen kulkevan kiihtyvästi. Ja kun toimimme kannustavana katalyyttinä, se tarkoittaa sitä, että emme itse ole varsinainen toteuttaja, mutta mahdollistamme tai sparraamme toimijaa niin, että kokeilut ja merkittävät uudet avaukset ovat mahdollisia.

Mikä voi olla yksi suurimmista esteistä kokeilukulttuurin omaksumiselle? Se on oppiminen ja uuden omaksuminen. Kokeileminen voi vaatia uusia tietoja, taitoja tai kyvykkyyksiä. Kokeilukulttuuri vaatii julkisyhteisöissä ja yrityksissä jatkuvan oppimisen kulttuuria ja ripauksen luovuutta siinä, miten oppeja käytetään toiminnan kehittämiseen kokeilujen kautta. Asioita ei kannata uudistaa vain uudistamisen ilosta vaan uudistuksilla pitää pyrkiä toiminnan parantamiseen esim. tehokkuuteen, säästöihin tai asiakastyytyväisyyteen.

Olemmeko onnistuneet kokeiluissa Miehikkälässä? Kyllä ja emme. Mitkä asiat ovat johtaneet onnistumiseen tai epäonnistumiseen? Kokeilut ovat onnistuneet, jos olemme osanneet asettaa kokeilulle oikeat tavoitteet ja sen jälkeen suhtautuneet asian ratkaisemiseen avoimin mielin. Jossain kokeiluissa olemme jääneet ikään kuin lähtötelineisiin, koska kokeilu on kyseenalaistettu esim. resurssien riittävyydellä tai kokeilulle asetettuja tavoitteita on pidetty naurettavina.

Kokeilemisella on tärkeä rooli sopeutumisessa. Kokeileva Miehikkälä ei sammaloidu!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja