fbpx
Miehikkälän kunta

Joulunavaus

Hyvät kuulijat,

Minulla on ilo avata Miehikkälän joulu nyt jo kolmatta kertaa peräjälkeen. Olen yrittänyt sisällyttää puheisiini ajatuksiani asioista, jotka koen sillä hetkellä ajankohtaisiksi ja itselleni tärkeiksi. Kirjoitetuissa puheissa on mielestäni parasta se, että niihin on helppo palata myöhemmin uudelleen ja katsoa, mikä asia on kulloinkin mietityttänyt ja puhuttanut. Viime vuotisessa joulunavauspuheessani puhuin tasapainon merkityksestä arkisessa aherruksessa eli miten rytmität työn tai opiskelun, yhdessäolon itselle tärkeiden ihmisten kanssa sekä levon. Kulunut vuosi on ollut minulle haastava ja arjen terve tasapaino on ollut monena viikkona aivan kadoksissa. Elämän eri osa-alueiden tasapainosta puhui myös jo edesmennyt Formula 1 -lääkäri Aki Hintsa. Luin taannoin kirjan Voittamisen anatomia, jossa Hintsa kertoo esimerkkien kautta, miten eri asiat vaikuttavat huippu-urheilijoiden saavutuksiin. Monet asiat tuntuvat lukijasta aivan itsestäänselvyyksiltä, mutta tarkemman itsetarkastelun jälkeen moni voi kuitenkin todeta, että elää aivan Hintsan oppien vastaisesti.

Eräs nimeltä mainitsematon kunnanjohtajakollegani sanoi minulle äskettäin, että oli tehnyt vuosia sitten päätöksen luopua kiireestä ja päätös oli kuulemma pitänyt. Itse kullakin on varmasti omia ”tehtävälistauksia”, joita käyttää muistilistana hoitamattomista asioista. Omalla tehtävälistallani on asioita, jotka ovat aikakriittisiä eli niillä on ns. eräpäivä ja sitten on asioita ja ideoita, jotka olen listannut tärkeiksi ja edistettäviksi sitten, kun niille on aikaa. Mutta milloin sitä aikaa minulla on?

Minulla on joka päivä käytettävissä 24 tuntia, joka pitäisi jakaa Hintsan oppien mukaisesti oikeassa suhteessa työn, läheisten ja levon kesken. Tänä jouluna ajattelin antaa itselleni lahjaksi arjen tasapainon. Pyrin jatkossa löytämään riittävästi aikaa myös perheelle, liikunnalle ja levolle.

Aikaisemmissa puheissani olen korostanut oikean läsnäolon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille, mutta puhunut vähemmän kahdesta jälkimmäisestä asiasta, liikunnasta ja levosta. Nykypäivänä löydämme paljon tekosyitä ja esteitä sille, ettemme kerkeä liikkua tai levätä tarpeeksi. Nuo kaksi asiaa ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Sote- ja maakuntauudistuksessa on puhuttu paljon siitä, miten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jää tehtävänä edelleen myös kuntien vastuulle. Näin kunnanjohtajana haluaisin korostaa kuitenkin yksilön omaa vastuuta siitä, miten pitää huolta omasta terveydestään, esimerkiksi liikkumalla riittävästi.

Joulunaikana voisimmekin kiinnittää huomiota siihen, miten paljon liikumme päivittäin ja kuinka saisimme vietyä liikunnan osaksi normaalia arkea. Itselläni liikuntaharrastukselle on kuluvana syksynä jäänyt aikaa lähinnä viikonloppuisin. Olen kuitenkin huomannut, että arkipäivinä suoritetut liikuntakerrat ovat auttaneet työssä jaksamiseen seuraavina päivinä ja parantaneet vireystilaa. Elämäntapamuutoksen voi aloittaa varovaisesti nostamalla asteittain liikuntaan käytettyä aikaa. Liikuntalajin ja -tavan voi valita vapaasti omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Itse koen kuitenkin tärkeäksi ja motivoivaksi, jos harrastukselle asettaa sopivan pieniä välitavoitteita, jotka saavutettuaan kokee niistä mielihyvää ja onnistumisen tunnetta. Tervettä elämäntapaa tavoitellessamme voimme nyt jouluna esittää joulupukille pieniä toiveita siitä, mitkä lahjat voisivat auttaa ja motivoida meitä liikuntaharrastuksissamme.

Toivon, että nämä ajatukseni herättivät teidät pohtimaan, mitä liikunta teidän elämässänne merkitsee. Näillä ajatuksin julistan Miehikkälän joulun avatuksi sekä toivotan teille aktiivista joulunalusaikaa, hyvää joulua ja uutta vuotta.

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja