fbpx
Miehikkälän kunta

Joulunavaus

Hyvät kuulijat,

Kenties joku teistä vielä muistaakin mistä puhuin joulunavauksessa viime vuonna. Kerroin omista joulumuistoistani sekä niistä jouluperinteistä, joita omalle perheelleni on jo muodostunut. Esitin lopuksi myös vienon toiveeni siitä, että arjessa ja juhlassa ihmiset muistaisivat olla toisilleen aidosti läsnä.

Nyt haluaisin jakaa muutamia mietteitäni siitä mitä haasteita läsnäololle ja aidolle yhdessäololle esimerkiksi nykypäivän työelämä voi asettaa. Etenkin nykyisessä työssäni olen joutunut tekemään selkeitä rajauksia siihen mitä teen ja en tee ollessani yhdessä perheeni kanssa iltaisin tai viikonloppuisin; en lue työsähköpostia, en vastaa työpuhelimeen, en avaa työläppäriäni, yritän olla ajattelematta työasioita. Edellä mainitsemissani asioissa olen onnistunut välillä hyvin ja välillä hyvin huonosti, riippuen paljolti siitä mitä kaikkea ohjelmaa työkiireisiini on kuulunut. Rajanvetoni on liittynyt siihen, että ihminen on kokonaisuus, joka tarvitsee työlle/opiskelulle/koulunkäynnille vastapainoa, että voi hyvin. Minulla se vastapaino on liittynyt suuresti perheeseeni. Itse olen huomannut, että kiireisinä aikoina tasapainon järkkyessä en ole kokonaisuutena voinut hyvin. Harva ihminen on tässä tasapainoilussa täydellinen, mutta mielestäni riittää, kunhan tunnistaa sen ja osaa korjata omaa toimintaansa tarpeen mukaan. Tasapainon löytäminen on tärkeää elämässä. Ihminen on tuotteliain työntekijänä, opiskelijana ja niin edelleen, jos tasapainon ansiosta mieli on mahdollisimman virkeänä jokaisena päivänä. Valitettavasti nykypäivänä töillä on ikävä tapa kulkeutua kotiin mobiililaitteiden mukana. Joulunaikana, rauhoittuessaan arkisesta aherruksesta, ihmisen on hyvä puntaroida omaa arkea ja sen tasapainoa tai sen puutetta.

Tänä syksynä olen huomannut, että oma joulun odotukseni on muuttunut aikaisemmista vuosista. Aiempina vuosina joulussa olen odottanut eniten leppoisaa yhdessäoloa ja rauhoittumista, mutta nyt niiden lisäksi odotan myös sitä, että näen miten oma poikamme reagoi kaikkeen jouluun liittyvään. Jouluillan suurin joululahja minulle ovat kokemukset siitä miten aidot tunteet heijastuvat pojan kasvoilta, jos joulupaketista löytyy mieleinen joululahja. Joululahjalistaa ei ole vielä laadittu, mutta joulupukille on tonttujen korvien kautta kiirinyt jo tieto, että meidän pikkumies odottaa joulupukkia kylään.

Nyt joulun lähestyessä on meidän kaikkien hyvä myös muistaa kotimaisen tuotannon arvo ja hankkia joulupöytään mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita. Olen aikaisemminkin puhunut kotimaisen tuotannon tärkeydestä ja mikäs olisikaan parempi aika se muistaa kuin joulunaika, jolloin kaupoissa käydään vuoden suurinta sesonkia.

Näillä muutamin ajatuksin julistan Miehikkälän joulun avatuksi ja toivotan Teille kaikille rauhaisaa joulun odotusta!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja