fbpx
Miehikkälän kunta

Joulunavaus

Hyvät kuulijat,

Taas on se aika vuodesta, kun loppuvuoden kiireet yhdistyvät itse kunkin jouluvalmisteluihin ja kaupoissa käydään vuoden kuuminta sesonkia, pakkaskelistä huolimatta. Punanuttuinen joulupukkikin on kömpinyt Korvatunturilta joulutapahtumiin tapaamaan lapsia ja aikuisia. Nyt on erityisesti se aika vuodesta jolloin kannattaa olla kiltisti, että jouluna saa toivomiansa lahjoja.

Joulunaika merkitsee meille jokaiselle varmasti jotakin. Minulle henkilökohtaisesti joulu on merkinnyt eri asioita eri ikäkausina. Pienenä joulu oli juhlista odotetuin juuri niiden lahjojen vuoksi. Joskus joulupukki oli kuullut toiveeni ja lahjapaketista löytyi toivomani lelu jos toinenkin. Muistan jo niiltä ajoilta myös sen, että jouluperinteet olivat tärkeässä osassa joulunvietossa. Aamu alkoi joulupuurolla ja television lastenohjelmia katsellen. Lumiukko-animaatio oli yksi suosikeistani. Puolilta päivin lähdimme viemään kynttilää hautausmaalle ja automatkalla kuuntelimme radiosta joulurauhan julistusta. Päivässä tuntui olevan läsnä rauha, ei ollut kenelläkään kiire minnekään.

Iän karttuessa, lahjojen merkitys vuosi vuodelta väheni ja perinteiden merkitys vahvistui entisestään. Ne samat lapsuusvuosista muistuttavat jouluperinteet tekivät joulusta oikean. Joulu merkitsi aina yhdessä oloa ja hyvien jouluruokien syömistä. Jatko-opiskeluvuosieni aikana lensin aina jouluksi Sveitsistä Suomeen. Niinä vuosina joulusta muodostui erityisen tärkeä levähdyshetki kiireisen arjen keskelle. En olisi voinut edes kuvitella viettäväni joulua ulkomailla, ilman kaikkia läheisiäni.

Omalle perheelleni on jo alkanut muodostumaan meidän omia jouluperinteitä, osa niistä on tullut minun aloitteesta ja osa vaimoni puolelta. Ruoka on tärkeässä osassa joulua; kinkku, laatikot, rosollit, sillit ja monet muut. Vuoden 2014 joulun muistan varmasti lopun ikäni. Silloin saimme vaimoni kanssa tietää, että meitä olisi seuraavana jouluna kolme. Sitä parempaa joululahjaa emme olisi voineet toivoakaan.

Viime aikoina on mediassa puhuttu yksinäisyydestä, kuten viime viikolla A2-teemaillassa. Yksinäisyys korostuu etenkin joulupyhien aikaan, kun Suomi hiljentyy joulunviettoon. Lapset ja nuoret, muistakaa isovanhempianne ja antakaa heille lahjaksi aikaa ja yhdessäoloa niin jouluna kuin arkenakin. Aito läsnäolo ja vuorovaikuttaminen ovat tärkeitä. Nykyaikana on helppo paeta sosiaaliseen mediaan ja unohtaa lähimmäisten kohtaaminen oikeasti. Moni ihminen, jolla on sosiaalisessa mediassa satoja ”kavereita”, voi kokea olevansa todella yksinäinen. Olkaamme toisillemme aidosti läsnä niin arjessa kuin juhlassa!

Näillä sanoin julistan Miehikkälän joulun avatuksi ja toivotan Teille kaikille rauhaisaa joulun odotusta!

Arto Ylönen
Kunnanjohtaja